Blog

grethe

• Happy Lifestyle •

Negle

bidning

Neglebidning ◦ grimme negle ◦ stress ◦ bidning af negle ◦ pæne negle ◦ negle bidning

Negle

Bidning

Negle bidning – At være neglebider er mere almindeligt, end du lige forestiller dig for det er faktisk sådan at 20-30% af danskerne bider negle. 

20 - 30 % af danskerne bider negle

Stop Negle bidning nu

Negle bidning – At være neglebider er mere almindeligt, end du lige forestiller dig for det er faktisk sådan at 20-30% af danskerne bider negle. Er det ikke kun børn og unge? Nej der findes neglebidere i alle aldre – helt fra børn og unge mennesker til dem der er nået på den anden side af pensionsalderen.

HVORFOR BIDER MAN NEGLE?

Der kan være mange forskellige årsager til, at folk bider negle. Her giver jeg dig et par af dem:

 • Hvis du er stresset
 • Hvis du keder dig
 • Hvis du føler en form for spænding når du f.eks ser film, en fodboldkamp eller en håndboldkamp
 • Eller hvis du er nervøs op til eksamen eller andre begivenheder der påvirker dig følelsesmæssigt.
negle

Der er lavet meget få studier i neglebidning – eller onychophagia, som det også kaldes i kliniske sammenhænge. Når du bider i dine negle er en krops-fikseret gentaget adfærd (BRFB som står for Body-Focused Repetitive Behavior). Det falder ind under samme kategori som hvis du trækker hår ud af hovedbunden, og du piller i din hud med sår til følge, skære tænder og bide dig selv i kinden.

Kendetegnene for neglebidning er synlige skader på neglene, uro op til du kan bide dine negle, tilfredshedsfølelse efter at have bidt dine negle, spisning af negle og en psykisk uro. Neglebidning foregår ofte næsten automatisk, hvor du slet ikke registrerer, at du bider negle.

NEGLEBIDNING – HVAD GØR DET VED DIG?

Når du bider negle, er der ofte nogle ting, der følger med din dårlige vane:

 • Grimme negle – kosmetisk
 • Skade på neglebåndet og neglene
 • Bakterie infektion
 • Cellulitis
 • Bylder
 • Tand-problemer
 • Smerter i øre- og kæberegion
 • Infektion i knogler (Osteomyelitis)

Ud over de nævnte ting er der også de psykologiske afledte ting som skam, skyldfølelse og forlegenhed. Det kan være meget hæmmende, hvis du er flov over dine negle – og det bliver jo hurtigt til, at du er flov over dine hænder, og prøver at gemme dine hænder væk, så andre mennesker ikke ser dem. 

bidning

HVORDAN STOPPER DU SÅ MED AT BIDE NEGLE?

Hvis du vil stoppe med at bide negle, er der nogle ting, du kan gøre så det bliver lidt lettere. Hvis du sørger for at have velplejede negle, så vil det ofte lægge en dæmper på lysten til at bide negle, fordi der ikke er “så meget at bide/pille i” – Det der tit sker for neglebidere er de også piller i huden omkring neglene og det resulterer i neglerodsbetændelse. Men når dine negle er velplejede, ja så er der ikke noget “løst hud” at pille i rundt om negle, fordi hvis du går til en professionel negletekniker vil hun fjerner det løse hud når hun ordner dine negle. En anden fordel ved at gå til negletekniker er når du har investeret både tid og penge i at få flotte velplejede negle, kan det alene være nok til de ikke bider negle mere. For andre skal der flere ting til. Det kan være hypnose, coaching samtaler eller afprøve gamle husråd med neglelak, sennep osv. 

Er du stadig ikke kureret for at bide negle så skal du vide at når du putter dine fingre i din mund, så får du rigtig mange bakterier og skidt ind i munden og nej det styrker ikke dit immunforsvaret, men du kan hyppigere få infektioner i tandkød, hals osv…

10 TIPS MOD NEGLEBIDNING

Du får her på falderebet 10 tips mod neglebidning hvis du vil stoppe med at bide negle. 

 • Hold dine negle rimelig korte – når dine negle er korte, frister de ikke så let dig til at bide i demi. i.
 • Få en manicure regelmæssigt fordi det vil sørge for, at der ikke er så meget at bide og pille i – og når neglene/hænderne er flotte og ser godt ud, hjælper det oftest med at minimere bideriet.
 • Du kan bruge “go negl” produkter, der giver en grim smag, når du bider dine negle – hardcore neglebidere vænner sig dog hurtigt til smagen, så brug det kun som et supplement og ikke som det eneste skyts mod neglebideriet.
negle bidning
 • Skift din dårlige vane ud. Vær opmærksom på hvornår du bider negle, og find på noget andet lave i stedet for – f.eks brug en stressbold eller tag 10 armbøjninger hver gang du får lyst til at bide negle. En god vane kunne være at erstatte neglebidning med er at pleje dine negle med negleolie – så sørger du for at tilføre dine negle fugt og vitaminer. Eller prøv at tage et stykke tyggegummi og se om det er nok til at stoppe neglebidning, så er der allerede noget i munden, og der er ikke “plads til” at bide negle.
 • Se dig selv i et spejl, når du bider dine negle – Et simple trick der for nogen er nok til at kvitte negle bidning fordi når du ser hvordan det ser ud for andre, når du er i gang med din dårlige vane, er det ikke super charmerende. Det er hurtigt at prøve af – og du kan lave en aftale med dig selv om, at hver gang du opdager du bider negle, så skal du gå hen foran et spejl. 
 • Find ud af hvornår du bider dine negle, er et mønster, der går igen – er det kun når du ser TV, kan du arbejde på at se TV med fokus på ikke at bide dine negle. Eller er det til fodbold? Når du ved, hvilke situationer der “trigger” din neglebidning, så er det lettere at arbejde med dem, da det så bliver meget konkret.
 • Sørg for at pleje dine negle og neglebånd med negleolie så de er velplejede og ikke tørre. Start med en god håndcreme, så huden omkring neglene bliver mættet, og giv derefter negleolie (hvis du giver olie først, vil huden suge rigtig meget af den, og så får neglen ikke så meget). 
 • Dine negle skal have negleolie min. 2 gange om dagen – og gerne mere i starten, så de får de bedste forudsætninger.
 • Som med alt muligt andet, er der lavet en app til mobilen – du kan prøve apps som fx Quit That! eller Nomo. Mange af os har jo nærmeste altid vores mobiltelefon på os, så det er et oplagt redskab at bruge – alene baseret på, at altid er tilgængeligt.
 • Brug teknologi som fx HabitAware armbåndet – det snakker sammen med din mobiltelefon og du registerer dine bevægelser, når du bider dine negle. Dermed kan armbåndet registrere hver gang, du bider dine negle. Når den registrerer, at du bider, så vibrerer armbåndet og gør dig opmærksom på, at du er i gang med din dårlige vane.
 • Hvis alt andet fejler, så kan du booke tid til coaching og får sat ord på hvornår, hvor og hvad der trigger din uvane. Via samtaler kan vi sammen finde ind til hvordan du stopper med at bide negle og istedet passer på dig selv.