Det SMART... 1 kik i hverdagen hos Happy Lifestyle
◦ Happy Lifestyle Blog ◦ Happy Lifestyle blog ◦ Happy Lifestyle Blog◦ Happy Lifestyle Blog ◦ Happy Lifestyle blod
hverdagen smart

Det SMART

Vi skriver 2023 nu og årsskiftet blev fejret fra d. 31. december og til langt ud på natten og helt ind i 2023.

Mange har måske lavet nytårsforsæt og er igang med at implementere de nye vaner i deres liv.

Men hvor stammer nytårsforsæt egentlig fra?

Traditionen med nytårsforsæt går tilbage til Babylonien for 4000 år siden og dengang handlede det om at levere lånte redskaber tilbage.

I oldtidens Rom lovede folk ofte at være gode ved andre mennesker, og løfterne blev udskiftet med bønner og faste, da kristendommen vandt indpas.

Nytårsforsæt som vi kender dem i Danmark stammer fra ca. 1800, hvor forsættet mindede mere om en bøn end om noget, man lovede sig selv. Det var dog ikke en decideret religiøs praksis. Mange mennesker fremsagde eksempelvis en remse om flæsk, brød og mælk for at sikre sig, at de ikke kom til at sulte i det nye år. Andre holdt en mønt i hånden ved årsskiftet for at øge chancerne for at have penge nok.

Traditionen har med tiden spredt sig til hele verden og i samme ombæring er den blevet næsten helt renset for religiøse over- og undertoner. Nu er det kun os selv, vi lover noget – ca. ¼ af danskere laver Nytårsforsæt.

Måske har du et nytårsforsæt? Måske vil du stoppe med at ryge, måske vil du tabe dig eller måske vil du se mere til familie og venner. 

De klassiske nytårsforsæt er helt sikkert lavet med største motivation men for mange mister de motivationen og ryger tilbage til de gamle vaner og har dårlig samvittighed over det. Men fortvivl ikke kære dig…

Med SMART model kan du lykkes med dine nytårsforsæt.

Et SMART Nytårsforsæt er:

Specifikt

Det er et tydeligt, veldefineret og afgrænset mål. Det skal formuleres på en måde, så du er helt klar over, præcis hvad du ønsker at opnå. F.eks hvis vi tager udgangspunkt i at du gerne vil tabe dig 10 kg. Så kunne specifikt være “Tabe 10 kg”

Målbart

For at kunne forbedre noget, skal du kunne måle det, så du ved at det går fremad.

Din badevægt kan give dig et praj, men badevægtens tal kan ikke kun For du kan have tabt 3 kg fedt men samtidig opbygget muskler, der jo vejer langt mere end fedt, så kan badevægten jo ikke måle, hvor meget du i virkeligheden har tabt andet et tal.

Hvad kan du så gøre for at gøre det specifikt og målbart.
Der er der flere måder du kan måle det på:

  • Brug et målebånd. Det kan afsløre at du er svundet eller vokset uanset tallet på badevægten.
  • Tøj lyver “desværre” ikke. Æv vi ikke kan give det skylden at det er krympet i vask og hvad du ellers har lavet joke med. Derfor er tøjet en god indikator for om du har tabt dig. 
  • Måler du din fedtprocent, vil den også afsløre hvor meget muskelmasse eller fedt, der er taget på eller tabt.
  • Kig gerne i spejlet. Læg mærke til alle de små og store forandringer. 

Specifikt 

Du ville tabe 10 kg. Det skal vi have gjort helt specifikt. At du vil tabe 10 kg er ikke specifikt nok og heller ikke “Jeg vil tabe mig og få mere energi” eller “Jeg vil op i vægt” Jamen hvordan og hvornår og ja jeg kunne blive ved.

Nogle mere specifikke udtalelser kunne være:

  • Jeg vil gerne kunne passe mine bukser i str 40 og tabe fedtet på maven.
  • Jeg vil gerne have flere muskler i arme og ben så jeg kan løfte min egen kropsvægt

Kan du se de 2 sætninger er meget specifikke og målbare.

AmbitiøsEt mål skal udfordre dig og ikke bare være f.eks 1 kg på 60 dage, fordi det får dig til at miste motivationen. Så er det bedre du siger 2-4 kg på 30 dage istedet. Det vil udfordre dig og gør du oplever glæden og tilfredsstillelsen ved at du kæmper for dit mål og når det. På den måde holder du også din motivation i top. Det andet risikere at ødelægge dit nytårsforsæt fordi det går for langsomt

Realistisk

Dit mål skal også være realistisk. Som jeg plejer at sige i klinikken til mine kunder der kommer for en vægttabsbehandling så blev de jo heller ikke overvægtige fra den ene dag til den anden… Så at tabe 10 kg på 30 dage er urealistisk…

Et godt trick til at have en pejlepind til om det er realistisk er ved at spørge dig selv ”Kan jeg gennemføre det” Er svaret nej ja så er det ikke et realistisk mål du har sat dig.

Du skal hele tiden tænke på at du skal jo også have et liv udover dit mål…

Tidsbestemt

Dit mål skal også have en deadline eller en tidsramme. 

Det der med at sige inden sommer har jeg tabt de 10 kg ja så er der 99% chance for du ikke lykkes fordi det blive for ukonkret.

Ligesom en dag eller engang ud i fremtiden ja så kan du også vinke farvel til dit mål for det duer ikke du har spændt elastikken så lang ud.

Derfor sæt altid en dato på dit mål så er der større chance for at du lykkes.

Rigtig god fornøjelse med dit projekt.

kærligst

Grethe