grethe
◦ Happy Lifestyle Blog ◦ Happy Lifestyle blog ◦ Happy Lifestyle Blog◦ Happy Lifestyle Blog ◦ Happy Lifestyle blod

"Corona tog min lugtesans"

corona lugtesans https://happylifestyle.dk/blog-om-livet-i-klinikken-og-hverdagen-i-danmark/

Hører flere og flere af mine klienter klage over senfølgerne af at have haft corona. Æv.

En af de mest udbredte senfølger efter corona er en dårligere evne til at lugte og smage. Og det er mega træls.

Jeg ville i hvert fald selv være ked af ikke at kunne dufte morgenkaffen, maden og om jeg måske trænger til et bad.

Men fortvivl ikke for her kommer gør-det-selv “opskriften” på at få din lugtesans tilbage efter corona.

Det foregår via aromaterapi og de olier man bruger i aromaterapi.

Du kan selvfølgelig også komme i behandling hos mig og få en aromaterapi massage hvor jeg massere særlig udvalgte olier ind i din ryg så de trænger ind og virker på lugte og smagssansen.

vil jeg fortælle dig lidt om smagssansen og om lugtesansen og hvordan du finder ud af om begge er ramt eller kun den ene.

Din smagssans er ret primitiv for du er faktisk kun i stand til at smage salt, surt, sødt, bittert og umami. Alle nuancer i maden ud over disse fem grundsmage skyldes vores lugtesans.

Når din lugtesans er forstyrret eller måske helt væk efter corona forstyrrer det din smagssans. Men det forstyrre også dine smagsceller der påvirkes så der skal noget mere power på før du kan registrere om noget er salt, sødt, surt og så videre.

Der skal f.eks kraftig surhed til før du kan registrere at det er surt. Det kan være svært at afgøre om du smager kiwi eller appelsin. Hælder du salt nok i maden, så kan du kun smage salt og intet andet. Det kan derfor få stor betydning for din madoplevelse.

Netop fordi lugte- og smagssansen er så nært forbundne kan det være svært selv at vide om det er lugtesansen, smagssansen eller begge dele der er nedsat eller tabt efter en omgang corona. Til en vis grad kan du teste det selv.

Hold dig for næsen, og put mad i munden. Smag på det, og find ud af, om det smager af noget. Hvis du så slipper grebet om næsen, mens du har maden i munden, kan du lægge mærke til, om du nu kan opfange nuancer i smagen. Hvis du ikke kan det, har du en forstyrret lugtesans.

Men heldigvis kan du selv gøre noget for at optræne din mistede lugtesans. Du kan træne din lugtesans…Vejen tilbage til duften af blomster, mad og friskbrygget morgenkaffe er nemlig lugtetræning.

Eksperterne er alle enige om at den bedste behandlingsform efter corona er lugtetræning. Lugtetræning kan nemlig hjælpe dig med at genoprette din lugtesans ved at stimulere udskiftningen af de nerveceller som opfanger lugt.

Det lød helt kompliceret men bare rolig det er det ikke…. Jeg guider dig igennem din træning så du føler dig tryg ved selv at træne.

Lugtetræning indebærer helt konkret at du får fire forskellige kraftige dufte som du skal lugte til hver dag.

For at du opnår den bedste effekt af lugtetræningen skal du træne din lugtesans 10 minutter ad gangen og 2 gange dagligt.

For at du træner på den bedst mulige måde skal du holde øjnene lukket imens du snuser til duftene og så skal du forsøge at genkende dem.

Brug gerne rigtig god tid på hver duft. Når du så har duftet og gættet hvilken duft det er så starter du forfra.

Fortvivl ikke hvis du ikke har effekt med det samme. Man kan ikke sige præcis hvornår den enkelte har effekt af behandlingen så vær tålmodig du skal nok få effekt af din træning.

Det tager tid og det er ikke usandsynligt at du skal træne 9-12 måneder inden du ser resultatet af din ihærdighed

Skal vi sætte det lidt op mod hinanden så tænk på hvid du skulle træne med mig hver dag så ville du blive ruineret 😀

Det du også kan gøre er at du kan anskaffe dig en aroma diffuser hvis du ikke allerede har en. I den kan du komme et par dråber af en af dine olier i. Så sidder du og stresser lidt af mens den er tændt og så vil duften fra olien spredes i rummet og arbejde for dig uden du tænker over det. Skift imellem dine olier hver dag så du på den måde får effekten af alle olierne ind i kroppen.

corona lugtesans https://happylifestyle.dk/blog-om-livet-i-klinikken-og-hverdagen-i-danmark/

Hvilke dufte kan sætte gang i lugtesansen?

Når du nu skal i gang med din lugtetræning er det mest optimale OG en god ide at du bruger æteriske olier der har en kraftig duft og er 100% naturlige.

Du skal arbejde med disse fire dufte:

Citron

Eukalyptus

Rose

Kryddernellike

Alternativt hvis du ikke vil investere i de her 4 olier kan du finde fire dufte i dit hjem som du ved at du kan lide.

Et eksempel kunne være friskmalet kaffe, appelsinskaller, mynte og vanilie. Uhmm jeg elsker duften af mynte og bruger det ofte i madlavning. Hov en sidebemærkning..

Når du har fundet de dufte du vil bruge uanset om det er olier eller ting hjemme gælder det bare om at snuse løs. Din lugtesans skal stimuleres så derfor skal du sørge for at skifte til fire nye dufte hver 12. uge.

Du har intet at miste ved at træne lugtesansen for:

Det er enkelt og let at komme i gang med

Du kan udføre træningen derhjemme

Det har skader ikke noget.

Et alternativ eller et supplement til din lugtetræning er at du kan forsøge at tage A-vitamindråber. A-vitamin er blandt andet nødvendigt for vores syn, immunforsvar og slimhinder så det skader ikke.